Bora Bora – fullt av färg och liv

Det ligger en ö i havet någonstans i vackra Franska Polynesien; Bora Bora. Med cirka 7 300 invånare och ännu färre djur som ockuperar den lugna men vackra ön, är det omringade vattnet otroligt rikt på färgglada och livfulla havsdjur. Eftersom Bora Bora kommer från vulkanisk aktivitet i mitten av Stilla havet, långt bort från annat land, så är de enda levande landdjuren på ön importerade från människor för många många år sedan. När vi i dag går runt på ön kan vi se djur som hästar, kossor, grisar, får, getter, hundar och katter. Det finns alltså inga farliga landdjur på ön. Så vare sig du åker på en romantisk charter till Bora Bora eller åker till ön i fritidsresor-syfte, behöver du inte oroa dig. Du kan vara lika lugn som ön själv.

De många hundarna som springer runt på gatorna i Bora Bora saknar ägare, trots att de en gång i tiden importerades av människor. De har dock integrerats med både invånarna och turisterna som strosar runt på ön. Detta är något unikt och vackert att beskåda, inte minst som turist.

Ett flaxande fågelliv

Förutom hundar och andra importerade djur flyger det omkring ett flertal exotiska fågerarter, vilka regeringen i Polynesien har beskyddat för att säkerställa en hälsosam framtid åt fåglarna. Det finns 56 olika arter av fåglar på Bora Bora, varav många är utrotningshotade eller sällsynta. En del av dessa fåglar har introducerats till ön, medan andra har funnits från öns egen uppkomst. Du finner bland annat drummel, fregattfågel, stormfågel, tropisk havsfågel, duva, höna, fjäderfä, svart anka och många många fler arter. Självklart finns det många arter som trivs i det tropiska klimatet – bland regnskogar och öppna hav. Detta gör en destination som Bora Bora till en väldigt exotisk plats för oss européer.

Det otroligt rika undervattenslivet

Från ovan till nedan. I det magiskt och klara turkosa havet som kramar om Bors Bora, lyser ett färgsprakande korallrev upp under ytan. Förutom de omtalade korallreven kan man även beskåda hundratals färgglada fiskar som simmar omkring i harmoni. Har du turen med dig kanske du också kommer att se vackra delfiner, sköldpaddor, valar, mantas och hajar. För er som känner till det rika och vackra vattenlivet i Tahiti, kan säkert även föreställa er ett likartat scenario i Bora Bors; det är ett minst sagt färgglatt spektakel i vattnet hela vägen från Tahiti till Bora Bora. Det marina livet är både varierande och intressant att beskåda. Medan krabborna kryper runt på stränderna och vid kusten, simmar havsköldpaddorna, delfinerna och valarna omkring ute i havet. Det sägs att det simmar omkring cirka 500 olika fiskarter runt omkring Tahiti och de Polynesiska öarna.

Vad som gör just Bora Bora till en speciell och exceptionell plats för livet under ytan är de perfekta förhållandena för manta-rockorna som gör att de stormtrivs i vattnet. Snorklare och dykare trivs nästan minst lika bra i vattnet som de gör och simmar mer än gärna runt och matar dessa undervattensdjur när det är säsong. En del professionella dykare simmar även gärna med hajarna och matar revhajar som kan bli upp till 1,5 meter långa.

En annan aktivitet som passar alla, även dem som inte gärna dyker eller snorklar, är havsfiske. Att åka ut på djupt vatten och försöka fånga annorlunda fiskar är en spänning som heter duga! Där kan du finna färgglada och annorlunda fiskar som du bara skulle kunna drömma om att finna i våra svenska vatten. Kanske lite som att kolla på en film – i Bora Bora är det verklighet.

En färgglad ö i havet

Förutom ett vackert korallrev som omfamnar Bora Bora och de andra öarna i Franska Polynesien är ön minst sagt bortskämd med vackra och tropiska träd, blommor och växter. Det går att skåda palmer med kokosnötter, apelsinträd och vaniljplantor. Bergen Otemanu och Pahia har de allra frodigaste områdena på Bora Bora.

Detta en väldigt exotisk plats att åka till, med tanke på klimatet och den tropiska omgivningen. De annorlunda växterna, med färger som aldrig slutar att spraka och liva upp den lilla ön. Det är ett minst sagt annorlunda och spännande resmål för både barnfamiljer och enskilda resenärer; det är romantiskt, exotiskt, livfullt och drömlikt. Att man kan finna någonting att begrunda för alla åldrar råder det ingen tvekan om.

All inclusive Bora Bora?

Ja, och inte minst får du ett rikt djur- och växtliv på köpet. Och då med exotiska djur och växter som du inte har möjlighet att uppleva på hemmaplan. Man kan njuta av allt mellan himmel, jord och hav på denna paradislika ö med andra ord. Det är många som reser till Bora Bora med charter och det är minst sagt ett bekvämt alternativ till en bekväm liten ö i havet. Bli ett med djurlivet på den vackra ön och boka en paketresa till Bora Bora även du!


Posted

in

by

Tags: