Kultur

Kulturen som gjorde comeback – Bora Bora

Någon gång under 1600-talet gav sig religiösa grupper av engelsmän ut till havs för att ta över och förstöra Polynesisk kultur. De förbjöd dans och religion samtidigt som de fysiskt förstörde tempel. I ett århundrande var kulturen näst intill utdöd på grund av invasionen. Men tur har vi i dag, eftersom många Polynesiska seder har bevarats och kan ses och utövas på ön. Och nu har detta kommit att spela en stor roll i kulturen som syns när man åker till den lilla ön som turist. Nog är den bevarade kulturen exotisk och livfull. Att åka till Franska Polynesien, till Bora Bora på charter eller annat sätt, är en resa att minnas för livet.

 

Liv, rörelse och musik på ön

Konst och musik är två komponenter som har spelat stor roll för att få tillbaka kulturen på Bora Bora. Genom traditionella instrument som pahu– och toeretrummor samt näsflöjten, också kallad vivo, har de tillsammans med gitarrer, snäckor och ukuleles skapat en musik som liknar en svag mix av västerländsk country och klassisk ö-stil. Den klassiska dansen på Bora Bora kallas tamure och dansas fortfarande, inte minst på öns härliga festivaler. Ö-danserna brukar innehålla symboliska rörelser och vackra kläder. Det är dessa danser i Bors Boras kultur som brukar sammanföra samhällen och skapa en härlig stämning få förunnat.

Tatueringar är även det någonting som spelar stor roll för kulturen i Bora Bora och Franska Polynesien. Själva ordet tatuering kommer ursprungligen från Franska Polynesien och är en symbol för deras kulturella identitet. Förr i tiden sades det att guden av tatueringar, Tohu, målade fiskar i olika mönster och färger. För folket på Tahiti och Bora Bora anses tatueringar vara en symbol för skönhet. Man brukade till och med tatuera barnen så fort de blev tonåringar. I dag är dock inte det lika vanligt.

 

Traditioner som livar upp kulturen

Skolan är en stämningsfull plats för barnen på Bora Bors. Förutom att de lär sig det tahitiska språket, “Reo Maohi”, lär de sig traditionell dans och sång. I slutet av varje skolår samlas eleverna för att dansa och sjunga inför resten av befolkningen.

Borgmästaren ser även till att bevara ännu mer kultur genom att lägga ned mycket energi på aktiviteterna som tar form i juli månad; “Heiva I Bora Bora”.  Alla familjer samlas, med alla medlemmar från yngst till äldst, och förbereder festligheterna genom att skapa kostymer och blomkransar att sätta runt halsen. Under denna period byggs små stugor med speciella tak byggda med växter. Efter festligheterna och innan början av skolåret tas dessa ned.

 

Familj och tradition – det moderna folket

Familjen är en väldigt viktig del i både Tahiti och Bora Bora. Hur familjelivet ser ut i dag är väldigt annorlunda i jämförelse med hur det såg ut förr i tiden – den västerländska kulturen fortsätter att ha inflytande i livet på ön.

För länge sedan, flera hundratals år sedan, brukade flera generationer bo under samma tak. I dag ser det lite annorlunda ut och de har blivit mer västerniserade på det sättet att de bor mer separat. Detsamma gäller giftermål; förr i tiden brukade familjerna arrangera äktenskap, vilket även det ser annorlunda ut i dag. Numera besitter folket mer frihet och väljer själva partner.

Trots moderniseringen av familjelivet och en del traditioner, har lokalbefolkningen i Bora Bora hållit hårt i sin kultur. Inte minst har myter och traditioner som ursprungligen kommit från polynesiska gudar bevarats. Det dansande folket på ön älskar att dela sin kultur med turister och kommer du på besök till den lilla ön i havet kan du räkna med en avslappnande resa; tempot är lugnt och atmosfären är avslappnad. Deras livsfilosofi kallas “aita pea pea” och betyder “att inte oroa sig”.

 

Resor till Bora Bora – charter eller inte?

Då Bora Bora till största delen är beroende av turism, är alla vi som reser dit en stor tillgång till ön. När de insåg att de var en riktig paradis-ö som lockade turister från hela världen, främst amerikaner, japaner och europeér, byggde de upp små bungalows. Dessa mini-hus ligger ovanför vattnet med glasgolv som ger en känsla av att man är ett med det kristallklara och turkosa vattnet som omger lagunen.

För att komma i kontakt med dessa bungalows kan det vara en idé att boka en paketresa, alltså en all inclusive, till Bora Bora. Resebolag som Ving brukar erbjuda trevliga weekendresor till hela världen. Så packa din väska – Franska Polynesien väntar på dig. Vare sig du kommer till Bora Bora med Ving eller något annat bolag så kommer du att ha fått uppleva en ö och en kultur som är både exotisk och minnesvärd.

Vad gäller språket så talas det främst franska och tahitiska på Bora Bora, då det tillhör franska polynesien. Dock är engelskan utbredd och talas av de flesta invånarna som kommer i kontakt med turister. Men för trevlighetens skull kan du alltid lära dig att säga ö på franska, liksom andra härliga ord och fraser. Det kommer garanterat att uppskattas av lokalbefolkningen. Ö på franska är för övrigt “île” och det är precis vad Bora Bora är; en ö i havet.


Posted

in

by

Tags: