Välkommen till din Bora Bora reseguide!

Geografi

Bora-Bora-Map

 Vart ligger Bora Bora? 

Ön Bora Bora ligger mellan Australien och Sydamerika, i ögruppen Sällskapsöarna i Franska Polynesien, där Tahiti, 26 mil sydost om Bora Bora, är den mest kända ön. Bora Boras yta är 29,3 km2, vilket är ungefär en hundradel av Gotland. Öns högsta punkt är Mount Otemanu, en utslocknad vulkan 725 meter över havet. Landskapet domineras av svart vulkanisk sten och frodig grönska. Runt ön löper vita sandstränder som ramas in av blå laguner och barriärrev. Ön har en hamn och en flygplats, L’aéroport de Bora Bora. Den flyger man dock inte direkt till. Istället nås flygplatsen via en mellanlandning på Faa’a International Airport i Papeete, Tahiti och en 45 minuters inrikesflygning till Bora Bora. Största staden heter Vaitape. Med sina knappt 5 000 invånare jämfört med c:a 9 000 totalt för hela Bora Bora är det den givna knutpunkten.

Bora Bora karta

Historia

Troligen var Bora Bora bebodd redan på 400-talet. År 1722 upptäcktes ön av nederländske Jakob Roggeveen, medan brittiske James Cook upptäckte den 1769 och landsteg den 1777. 1842 blev ön ett franskt protektorat, men fram till 1888 var Bora Bora ett oberoende kungadöme innan det koloniserades av Frankrike. 1903 införlivades den tillsammans med övriga öar i Franska Polynesien i Franska Oceanien. Under andra världskriget blev ön en underhållsplats för USA efter Japans attack mot Pearl Harbor 1941. Militärbasen stängdes 1946, men vid foten av Mount Otemanu kan man ännu se åtta artillerikanoner som aldrig avfyrades och som nu rostar sig in i evigheten.

Språk

Huvudspråken på Bora Bora är franska och tahitiska, men de flesta på ön gör sig mer eller mindre förstådda även på engelska, eftersom de lever på turism och de stora turistgrupperna är amerikaner, japaner och européer. Dessutom vägrade många amerikanska soldater lämna detta paradis efter andra världskriget, så engelskan har följt med ända sedan dess.

Kultur

Trots att flera länder i omvärlden gjort anspråk på Bora Bora (eller kanske just därför) har ön ett rikt lokalt kulturliv med många traditionella sånger och danser. Mottot är ”Aita pea pea”, som betyder ungefär ”Oroa dig inte”. Religion är en viktig del av kulturlivet eftersom religiositeten är mycket levande. Ungefär hälften av befolkningen är protestanter, men även katolicismen är stark.

Turism

turism borabora

Turistnäringen är den överlägset största inkomstkällan eftersom ön levererar romantiska solnedgångar i vackra laguner med en dagstemperatur på uppemot 30 grader, året om. Lite svalare på nätterna, men varmt och behagligt även då. Vattentemperaturen är ungefär densamma.

Det finns sevärdheter från andra världskriget, som lämpligast nås genom att boka en tur med fyrhjulsdrivna jeepar som besöker flera gamla amerikanska militäranläggningar. Men de flesta kommer för sol och bad. Matira Beach, på den södra delen av ön, anses av många vara en av de vackraste stränderna i hela Franska Polynesien. Snorkling och dykning i lagunen är populärt, liksom jetski och paddling i traditionella polynesiska kanoter. Dock bör man vara medveten om att såväl hajar som farliga rockor förekommer, så kanske gör man klokast i att stanna på den vita sandstranden och njuta av vattnet på avstånd. Eller att prova det lokala fisket från en större båt, för den som vill fånga något annat än mört eller abborre. Andra väljer att åka på snorkelsafari och organiserad hajmatning. Ett sätt att få hajsäker vattenkontakt är att åka med de spektakulära glasbottenbåtarna. Siktar man högre finns såväl helikopterturer som fallskärmshoppning och skärmflygning.

Bora Bora är ett populärt mål för bröllopsresor, men många väljer att förlägga även bröllopet till ön och gifta sig i natursköna Aherenoa Chapel, med utsikt över Mount Otemanu. En annan möjlighet är att gifta sig under bar himmel på stranden. Under den blöta polynesiska sommaren, mellan november och april, faller större delen av årets nederbörd. Övrig tid är risken för regn inte särskilt stor.

Eftersom ön lever på turism finns många olika boendemöjligheter. Flera hotell, resorter och hus i olika utföranden, men mest iögonfallande är de bungalows som Hotel Bora Bora byggde på pålar en bit ut i vattnet för 30 år sedan och som sedan dess fått flera efterföljare. Bora Bora är också känd för god mat, kanske särskilt för fisk och skaldjur.

Det finns ingen busstrafik på ön, men tack vare dess storlek är behovet inte heller särskilt stort. Såväl cykel som bil och motorcykel finns att hyra, liksom motorbåt för att utforska omgivningarna utanför ön. Valutan heter CFP-franc (Franc des Colonies françaises du Pacifique).

bora-bora-2

Kuriosa

Namnet Bora Bora kommer från ”Pora Pora” som på den lokala tahitiska dialekten betyder förstfödd. Enligt legenden var detta den första ö som steg upp när Taaroa, den högste guden, fiskade ut den ur havet efter skapandet av ön Raiatea. Bokstaven B finns inte i det tahitiska språket, men kapten Cook hörde fel och kallade ön Bola Bola, vilket så småningom landade i Bora Bora.

1978 spelade Jan Troell in filmen Orkanen i Bora Bora, med Mia Farrow och Max von Sydow. 30 år senare, 2008, gjordes den amerikanska komedin Trubbel i paradiset (originaltitel: Couples Retreat) med bl a Vince Vaughn och Malin Åkerman i rollerna.


Posted

in

by

Tags: